RF-koordinointi

Tilanteissa missä on yhtä aikaa käytössä useampia radiojärjestelmiä pitää laitteiden taajuudet valita huolella häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi. Live- äänen puolella tämä suunnittelu kohdistuu langattomien mikrofonien ja korvamonitorien ohjelmointiin. Työprosessia kutsutaan RF- koordinoinniksi.

Langaton järjestelmä koostuu aina lähettimestä ja vastaanottimesta. Molempien tekniseen toteutukseen sisältyy ongelmia, jotka saattavat aiheuttaa hyvinkin kummallisia häiriöitä, jos samalle alueelle tulee useampia lähettimiä yhtä aikaa. Lähettimen ongelmana on yleensä toinen harmoninen, eli lähetystaajuuta 2 x korkeammalla taajuudella ilmenevä häiriö. Vastaanottimessa ongelmia on useampia, johtuen vastaanottimen etupään rakenteesta: selektiivisyys, etupään yliohjautumisen tuottamat korkeammat harmoniset, keskeismodulaatio, peilitaajuudet ja näiden yhdistelmät. Myös ulkopuolelta tulevat häiriöt pitä ottaa taajuussuunnittelussa huomioon.

Audiopaja tuo uutena palveluna käyttöön taajuussuunittelun ja monitoroinnin myös live-äänentoiston puolelle. Tarvittava helposti kuljetettava kalusto on hankittu kesäkuun alussa 2018. Kohteina tietysti isommat festivaalit, mutta palvelulle on käyttöä myös alueilla, jossa on useampia käyttäjiä (mm. kouluja, kirkkoja, konserttisaleja, ravintoloita), yleensä tiloja joissa on paljon langatonta liikennettä rajatulla alueella.