Nauhakompressio työasemaan?
Kelanauhurilla voit myös kokeilla nauhan yliohjaamisen vaikutusta soundiin. Nauhakompressiolla saat aggressiivisia soundeja hyvin helposti. Työasemassa se voidaan tehdä edellisen esimerkin kytkennällä vaikkapa bassariraidalle näin:
- Reititä prosessoitava raita kelanauhurille
- nauhalta palaava signaali takaisin työasemaan tyhjälle raidalle
- Äänitys päälle, äänitä prosessoinnin tulos saman tien uudelle raidalle
- siirrä lopuksi prosessoitu raita äänipäiden kulkuaikaviivetta vastaava aika (100 tai 50 ms) taaksepäin (track delay).
- Tarkista graafisesti, että on täsmälleen oikeassa kohdassa.
- Tarkista myös, että vaihe ei ole kääntynyt prosessoinnin yhteydessä (kaikilla kelanauhureilla absoluuttinen vaihe ei välttämättä säily)
Nauhakompressiota voi käyttää raitakohtaisesti, mutta rumpuraitoja prosessoitaessa kannattaa varoa flanger- efektin syntymistä. Yksi ratkaisu on prosessoida kaikki rumpuraidat moniraitakoneella ja yliohjata vain ne raidat, joissa on tarvetta kompressiolle. Toinen vaihtoehto on ajaa vain bassari ja/tai virveli nauhalle, miksatessa näihin kanavainsertteihin gate, jotta pellit eivät vuoda ja aiheuta flangeria.
Myös masteroinnissa voi koko materiaalin käyttää kelanauhurin läpi. Tässä tapauksessa nauhalle voidaan pistää koko miksaus (joten se jää myös miksauksen varmuuskopiona arkistoon), tai voidaan käyttää vain em. kytkentää ja nauhalenkkiä.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.