Vaihtareiden rakentelua

“Vaihtariksi” kutsutaan liitinadapteria, jolla voidaan sovittaa esim. XLR- liitin johonkin muuhun liitintyyppiin, vaikkapa stereoplugiin, monoplugiin, jakkiin, RCA-liittimeen jne. Tällaisen adapterin voi tietysti tehdä monella eri tavalla, esittelemme tässä muutamia helppoja ratkaisuja.

Mekaaninen rakenne

Jos halutaan adapterista mahdollisimman pienikokoinen, voidaan käyttää NEUTRIKin valmistamia moduleita. Näitä on saatavissa mm. XLR- uros, XLR- naaras, Plugi, Jakki, RCA-uros, RCA-naaras sekä erilaisia yhdyskappaleita, joihin voi sijoittaa mikrofonimuuntajia, kytkimiä tai muita pikkuosia. Neutrikin systeemin vahvoina puolina voitaisiin mainita pieni koko ja suhteellisen luotettava mekaaninen rakenne (varsinkin, jos kierteet lukitaan liimalla), ongelmina mainittakoon useamman adapterin peräkkäin kytkemisen aiheuttama pitkä vipuvarsi, joka voi aiheutta esim. mikserin takalevyssä olevan liittimen repeytymisen irti, kun joku kompastuu kaapeliin. Hintakin voi tietyissä kombinaatioissa kohota varsin korkeaksi. On myös muistettava, että NEUTRIKin adapterisarjaan soveltuva mikrofonimuuntaja ei kestä normaalia linjatasoa, vaan aiheuttaa matalien taajuuksien säröytymistä jo -10dBu tasolla (50Hz), Bassopää saattaa jäädä ohueksi tai mennä kokonaan tukkoon. Erittäin suositeltavia tällä tavalla tehdyistä adaptereista ovat mm. vaiheenkääntöpalikka, 20dB vaimennin, muuntajavaimennin (Linja-Mic), RF-filtteri, passiivinen DI-boksi esim. akustiselle kitaralle (jos vain kitarassa on oma etuvahtistin). Neutrikin Uros- uros (NA3MM) tai Naaras-Naaras-adapterit (NA3FF) ovat kohtuullisen edullisia. Huomattavaa on, että kaikki erikoisadapterit on varustettava selvillä merkinnöillä (vaimennnin, muuntajat, maaneroitus ja vaiheenkääntöadapterit ovat ulkoisesti täsmälleen samanlaisia!)

Neutrikin lisäksi valmiita palikoita valmistaa myös Deltron, hintaluokka suunnilleen sama kuin Neutrikilla, valikoimissa mm. 10,20 ja 30 dB vaimennin, valmiita muuntajamoduleita valmistaa Lars Lundahl, hinnat pyörivät n. 100 euron paremmalla puolella, mutta laatu on sitten huippuluokkaa.

Muuntajamodulin erikoisversio on DI-boxi, jossa on muuntajan lisäksi vaimenninkytkin, maanerotus ym. hienouksia. Aktiivi-DI-boxi on tästä vielä erikoistapaus, siinä on sisäänrakennettu vahvistin, niin se ei kuormita instrumentin mikrofonia (suositeltava esim. bassokitaralle ja akustisille soittimille, joissa piezo-kontaktimikki ilman aktiivielektroniikkaa).

Toinen tapa rakentaa adapteri on käyttää tavallisia liittimiä ja niiden välille lyhyttä, n.30 cm kaapelinpätkää. Tämän adapterin vahvana puolena on sen edullinen hinta, liittimiä voi pitää jatkuvasti varastossa, sekä edelliseen ratkaisuun nähden huomattavasti pienempi vipuvoima laitteiden runkoliittimiä kohtaan. Suosittelemme mm. Uros-Plugi ja Naaras-Plugi (mono tai Stereo), haaroitus (naaras + 2 uros), Naaras-DIN (vanha mikkiliitin). Näille adaptereille ei tarvita mitään merkintöjä toisin kuin edelleisen kohdan palikoille: adapterin ulkoinen olemus viestii sen käyttötarkoituksen. Näin rakennetun adapterin sisälle ei kannata suunnitella mitään lisäelektronikkaa, koska kaapelin vedonpoisto ei ole riittävän hyvä suojaamaan elektroniikkaa ulkoisilta voimilta.

Kiellettyjä ratkaisuja:

Epäsymmetrisestä liittimestä (RCA, monoplugi, stereo-miniplugi) uros- XLR on ehdottamsti kielletty ja sellaiset johdot tulee napsauttaa sivuleikkureilla poikki aina tavattaessa. Uros- XLR kun menee mikrofoniliittimeen, sieltä saa +48V Phantom- jännitteen, joka taas ei tee hyvää esim. älypuhelimen kuulokeliittimelle. Näitä savumerkkejä on nähty jo sen verran paljon, että asialle tulee tehdä jotain. Jos mikserissä ei ole balansoimattomia sisäänmenoja (kuten esim. Yamaha M-7), kannattaa rakentaa 2 kpl RCA-XLR-uros vaimennuspalikkaa Neutrikin komponenteista. Tämän palikan sisään tulee sarjaan signaalitielle 10 uF/63 V elektrolyyttikondensaattori, joka estää tasasähkön pääsyn epäsymmetrisiin laitteisiin. Näm palikat kannattaa “liimata” mikseriin kiinni, etteivät karkaa vierailevien miksaajien mukaan!

Suurissa järjestelmissä joudutaan  joskus katkaisemaan johdon suojavaippa maadoituslenkkien estämiseksi. Tämä tulee tehdä vain johdon toisessa päässä, hyvä käytäntö on tehdä se johdon “loppupäässä”. Keikkakäytössä liikkuvien kaapeleiden vaippoja ei saa mennä katkomaan, vaan on käytettävä tähän tarkoitukseen tehtyä vaihtaripalikkaa. Palikan käyttötarkoitus kannattaa merkitä siihen riittävän näkyvästi.

HUOM: vaimenninpalikka (= symmetrinen vastusverkkovaimennin) toimii luotettavasti vain, mikäli sekä syötettävä signaali että vastaanottava laite ovat symmetrisiä. Jos kytketään kaiutinlinjasta (taso +30dBu) mikrofoniliitäntään siten, että väliin pannaan 2kpl 30dB vaimentimia, signaali menee silti särölle, koska yhteismuotoinen jännite on +24dBu. Siis kaiutinlinjasta otettaessa käytä aina muuntajalla ja vaimentimella varustettua DI-boxia!

Vaihtarit kannattaa pitää erillään muusta kalustosta: niillä on taipumus kadota vierailevien miksaajien taskuihin. Mitä eksoottisempi palikka, sitä helpommin se lähtee. Turvallisin paikka vaihtareille onkin miksaajan omassa salkussa, kynän ja teippirullan seurana..

Leave a Reply