Audiokaapeleiden testauslaite

Oivallinen laite jokaisen äänimiehen työkalusalkkuun. Testaa kaikki Pro Audio kaapelit, adapterit, (jopa videokaapelit), sulakkeet jne. Laitteella voit myös tarkistaa, toimiiko mikserin PHANTOM-syöttö. Uusia kaapeleita valmistaessasi voit käyttää testeriä työpenkkinä, työntämällä liittimet testeriin juotostyön ajaksi, ja voit testata valmiin johdon heti työn valmistuttua! Toimii 9V paristolla vuosikausia, helppo käyttää ja on todella halpa hankkia (= rakenna itse: osia tarvitaan vain vähän ja niitä on helposti saatavilla. Rakentamiseen menee aikaa pari tuntia). Piirikaavio löytyy sekä .JPG– että .PDF muodossa, rakennusohje ja johdotuskaavio löytyvät myös

tester6f

Toimintaperiaate: painamalla yhtä kolmesta painonapista laite syöttää paristosta jännitettä (vastuksen kautta: rajoittaa virran n. 10 milliampeeriin) yhteen lähtöliittimen nastoista. Tulopuolella liittimien nastoihin on vastaavasti kytketty LEDit (vastaavilla virranrajoitusvastuksilla), joten painettaessa nappia 1 pitäisi vastaavan LEDin syttyä, mikäli johto on oikein tehty.

Painikkeet on numeroitu 1, 2 ja 3, ja tämä numerointi vastaa XLR- liittimien nastoja. Testeri on tehty kansainvälisen standardin mukaan, eli nasta 2 on kuuma ja nasta 3 on paluu (tästähän asiasta on kiistelty Atlantin yli jo 40 vuotta). Nastan 1 suhteen standardi ei vaihtele, vaan se on aina maadoitus (paitsi erään Turkulaisen audiovalmistajan tulkinnan mukaan…). XLR- liittimen standardiin kuuluu myös, että ”piikki osoittaa signaalin kulkusuuntaan”, siis päinvastoin kuin 220V pistokkeessa! Urosliittimestä siis lähtee ulos, ja naarasliittimeen menee sisään.

2 ylimääräistä punaista LEDiä kertovat, jos joku signaaleista koskettaa XLR- liittimen kuoreen. Nasta 1 on LAITTEISSA yleensä kytketty liittimen runkoon, kaapeleissa sitä ei tarvitse kytkeä.

Laitteen vasempaan reunaan kootut liittimet ovat lähtöliittimiä, ja oikeassa reunassa vastaavasti sisäänmenoja (muut liittimet ovat naaraita, joten niistä ei oikein tiedä, mikä on sisään ja mikä ulos..) Mistä tahansa lähtöliittimestä voidaan vetää testattava kaapeli sopivaan tuloliittimeen, ja testeri kertoo heti, onko kaapeli oikein tehty.

Stereoplugi on kytketty luonnollisesti siten, että kärki on kuuma eli ”2”, rengas paluu eli ”3”. Testattaessa monoplugia painettaessa nastaa 1 tai 3 syttyy yhtä aikaa 1 ja 3 LED, tämä on normaali toiminto, älä hämmästy!

RCA- ja BNC liittimissä on vain 2 nastaa, joten nastan 3 johdotus puuttuu. RCA-XLR ja BNC-XLR kaapeleiden suhteen maadoituksessa vallitsee kahdenlaista käytäntöä, jotka toisinaan saattavat hämätä testerin käyttäjää: XLR- liittimen maadoitus saattaa olla kytkemättä tai on kytketty nastoihin 1 JA 3. Selvitä systeemin suunnittelijalta, mikä on tarkoitus. Yleisohjeena XLR:ssä on edelleenkin, että nastat 2 JA 3 on aina kytkettävä johonkin (poikkeuksena jotkin OTARI:n nauhurit, joissa nastan 3 maadoitus saattaa tuottaa savumerkkejä)

SULAKE testataan koskettamalla sulakkeen päillä testerin yläreunassa olevia banaanihylsyjä. Paina nappia 1, ja LED 1 syttyy

Mitä puuttuu? DIN liittimiä ei ole tässä laitteessa. 5 nastaa muuttaisi laitteen sekavaksi. Sama ongelma karsii myös NEUTRIK SPEAKON kaiutinliittimet pois (vaikkakin tämä olisi erittäin hyödyllinen ominaisuus. hintaankin tämä vaikuttaa). Minijakki (stereo) olisi kiva?

PHANTOM- jännitteen testaus: miksereissä 9..52V phantom- jännite syötetään standardin mukaan vastuksilla nastoihin 2 ja 3, virran rajoitus taaskin 10mA, joten tämän uskaltaa syöttää testeriin sellaisenaan. Suojadiodit on kuitenkin asennettu LEDien rinnalle, siltä varalta että joku olisi mokannut kaapelin teossa. Siis mikkipiuha mikserin ja testerin välille ja ledit 2 ja 3 syttyvät.  (HUOM: älä käytä, jos mikserissä on muuntajabalansoidut mikkivahvistimet. Testerissä ei ole käytetty tarkkoja vastuksia, joten Phantomsyötön kuormitus ei ole balanssissa, ja saattaa magnetoida muuntajan rautasydämen! Pidä myös kanavaliuku/kuunteluvolume kiinni, kun kytket testeriä mikseriin: pamahdus ei tee hyvää kaiuttimille.)

Toinenkin varoitus: ÄLÄ TESTAA minkäänlaisia mikrofoneja tällä laitteella. Savumerkkejä luvassa!

tester3s tester2 tester

 

Leave a Reply