OP 81: muinaisäänen simulaattori

Kotitekoisten outboard- efektien joukkoon ilmestyi juuri laite, jossa on out ja siinä on in. Laadukasta ääntä sisään, ulos tulee jotain aivan muuta. Prosessoitu puhe kuulostaa Berliinin olympialaisten avajaispuheen radioinnilta.

Tietokoneen kaiutinelementti (64 ohmia) syöttää ääntä muovipalikassa olevan reiän läpi puhelimen hiilimikrofoniin. Mikrofonin suuntakuvio on pallo, joten se on herkkä pelkästään paineelle. Kaiutin toimiikin painelähettimenä: systeemin akustinen ilmatila on sen verran pieni ettei ääni etene aaltoliikkeenä vaan kaiuttimen kalvo toimii mäntä-äänilähteenä. Kytkentä kaiuttimen ja mikrofonin välillä on siis varsin jämäkkä, mikä pienentää akustisten komponenttien vaikutusta kokonaissoundiin. Prosessointiviive on luokkaa 0.1 millisekuntia.

Hiilimikrofonin toimintaperiaate on “kontrolloitu löysä liitos”. Pienessä rasiassa on hienoksi jauhettua grafiittia, jota mikrofonin kalvoon kiinnitetty elektrodi puristaa kasaan ja kontrolloi siis rasian resistanssia. Toimintaperiaatteen vuoksi mikrofoni kompressoi varsin voimakkaasti nimellistason ylittäviä signaaleja, myös pienillä tasoilla signaali häviää, eli laite toimii vähän gate:n tapaan. Paristojännite tuodaan mikrofonille vastuksen kautta, signaali otetaan ulos elektrolyyttikondensaattorin kautta DC- erotettuna. Optimitilassa signaalitaso on n. 1 mW, eli saadaan suoraan linjatasoista signaalia (0,775 V / 600 ohm). Ei siis kytketä mikrofonisisäänmenoon, vaan linjatuloon.

Soundi on rahiseva, säröä on runsaasti ja taajuusvaste on voimakkaasti rajoittunut ääripäistään. 300Hz-3kHz on mikrofonin virallinen speksi, mutta tiukka akustinen kytkentä näyttäisi sitä hieman laajentaa bassopäässä: 250 Hz – 3.3 kHz on mittaustulos +/-3dB rajoissa, 1 kHz:lla on voimakas korostus. Säröprosentti näyttäisi vaihtelevan 8 ja 16% välillä taajuudesta riippuen. Alle -20 dB lähtötasoilla särö putoaa alle 10%:iin ja kasvaa taas pienillä tasoilla. Särön ylimpiä harmonisia kannattaa leikata jälkikäsittelyssä esim. 5 kHz alipäästösuotimella ja 1 kHz korostus poistaa tarvittaessa.

In out Gain reduction THD
0 +8 -3 14,8%
-10 +2,4 -2 12.1%
-20 -6 -3 8,3%
-30 -17 -2 11,7%
-40 -28 -1 16%
-50 -39 0

Vahvistus, kompressio ja särö tason funktiona

Käyttötilanteessa laite kytketään äänikortin vapaaseen lähtöliittimeen tai kuulokeliitäntään, sisäänmeno äänikortin linjatuloon. Prosessoitava signaali ajetaan sopivalla tasolla systeemin läpi ja äänitetään omalle raidalleen. Työskentelyn aikana huoneessa ei saa olla muuta ääntä, laite on myös sijoitettava niin, ettei se ota runkoääniä: kolinoita ym. Kuulokemonitorointi käyttöön.

Laitteen nimi, OPUS 81 tulee siitä, että se on teosluettelossa suunnitteluprojekti N0 81.

Leave a Reply