Viiveiden toteutus kelanauhurilla
Viive-efekti voidan toteuttaa joko nauhurilla tai digitaalisesti. Alle 20 mS pituinen viive ei erotu viiveenä, vaan ai-heutta sekoittuessaan suoran signaaliin taajuusvasteen vääristymisen, ns. kampasuodin- efektin (taajuusvasteeseen syntyy tasaisin välein syviä ja teräviä kuoppia). (ks. flanger)
Kelanauhurin äänitys- ja toistopään välinen etäisyys tuottaa (nauhurimallista riippuen) 100-400 ms viiveen. Viiveen pituutta voi säädellä nauhanopeutta muuttamalla tai äänipäiden etäisyyttä muuttamalla, säätöalue on kuitenkin melko rajallinen eikä todella lyhyitä viiveitä ole mahdollista toteuttaa yhdellä koneella.
Käyttämällä kahta nauhuria rinnakkain voidaan toteuttaa näiden viiveiden erotus, eli päästään hyvin lyhyisiin, aina 0 ms viiveisiin. Tämä tekniikka oli laajalti käytössä Flanger- ja double tracking- efekteissä.
20-1000mS pitkät viiveet erottuvat kaikuna jos viivästettyä signaaalia syötetään takaisin viivelaitteen sisäänmenoon saadaan jälkikaiunta-efektejä:
- 10-30mS: “viemäriputki”-kaiku (erottuu ainoastaan, jos feedback on käytössä). Pelkkä Delay ei sinänsä erotu
- 30-50ms: “Kylpyhuone”-kaiku
- 50-100ms: “teollisuushalli”
- 100-1000mS: “vuoristo”
Viivelaitteella ei saa kunnollista konserttisali- kaikua, koska erilliset heijastukset erottuvat liian selvästi. Viivettä käytetään lähinnä soolosoittimien, kuten kitaran, syntetisaattorin sekä laulun soundin muokkaamiseen tukevammaksi.
Kappaleen tempoon sovitettu viiveen pituus auttaa piilottamaan viiveen musiikin sekaan.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.