Studer C-37

Vuonna -59 STUDER aloitti raskaan studionauhurin kehitystyön. Kone sai tyyppimerkinnän “37” ja se saatiin sarjatuotantoon vuonna -61. Koneessa oli useita uutuuksia, mm. nauhan kireyden säätö, jonka ansiosta äänipään kuluminen on saatu pienemmäksi kuin muissa nauhureissa, sähkökäyttöiset nauhasakset, modulirakenteinen elektroniikka ja uudentyyppinen tasausvauhtipyörä, joka pienetää merkittävästi nauhan pituussuuntaista värinää (scrape flutter). 37- sarjan nauhureita on käytetty useilla 60-luvun levytyksissä. mm. The Beatlesin Sergeant Peppers…LP toteutettiin kokonaisuudessaan neliraitaisella J37:llä. Nauhurin audio-osat on toteutettu putkilla, joita on 2-raitaversiossa yhteensä 20 kpl. Vahvistimien anodijännitteet on stabiloitu putkistabilisaattorilla. Koneessa on myös 2 transistoria, joista toinen säätää jarruja, toinen vakavoi toistovahvistimien putkien hehkujännitteet! Logiikka on toteutettu releillä ja kaikki toiminnat ovat kauko-ohjattavissa. Oikeanpuoleisen kelan starttikiihdytys tapahtuu pehmeästi hehkulampun avulla.

Teknisiä tietoja

  • tehonkulutus 250W
  • Nauhanopeudet
    • 38.1 cm/s (15ips)
    • 19.05cm/s (7.5ips)
  • Nopeusvirhe max +/- 0.2%
  • Huojunta painottamaton painotettu
    • 15ips 0.08% 0.05%
    • 7.5ips 0.125% 0.075%
  • Bias- oskillaattorin taajuus 80 kHz
  • Putket:
    • äänitysvahvistin E188CC 2kpl
    • toistovahvistin E188CC 3kpl + E283CC 1 kpl
    • Bias- oskillaattori E188CC 3 kpl
    • Stabilisaattori E130L 1 kpl + E283CC 1 kpl + 85A2 3 kpl
  • Mitat 650 mm (lev) * 525 mm (syv) * 385 mm (kork)Paino 78kg
  • Verkkoliitäntä 220V / 50Hz (60Hz versiokin on olemassa)

Käyttöohje STUDER C-37

1.VIRTA Kytketään painamalla nauhanopeuden valintakytkintä (joko 7,5 tai 15 )

2. NAUHA pujotetaan koneeseen seuraavasti: vasemmalta kelalta lähtien ison taittopyörän ulkopuolelta, kireysanturin 1. pyörän ylä- ja 2. pyörän alapuolelta (Z-kuvio), vauhtipyörän yläpuolelta, äänipäiden ohi, vetoakselin ja kumirullan välistä, pienen taittopyörän yli, saksien aukon kohdalta, nauhalaskurin pyörän ulkopuolelta ja oikealle kelalle. Nauha kiristetään käsin, jolloin vetomoottori käynnistyy. HUOM! nauhan ollessa kiristettynä vetomoottori ja käyttötuntimittari käyvät. Jotta vältyttäisiin koneen tarpeettomalta lämpenemiseltä ja kulumiselta, kelaa nauha pois tai löysää kireys pois, kun et tarvitse konetta vähään aikaan. Virtaa ei kannata sammuttaa alle 15 minuutin taukojen ajaksi.

3.NAUHALASKURI laskee minuutteja ja sekunteja (lukemat pätev„t nopeudella 15 ips, nopeudella 7,5 lukemat kerrotaan 2:lla). Laskuri nollataan painamalla koneen oikeassa päädyssä olevaa vipua alaspäin.

4.PIKAKELAUS: paina kelausnappi (3 nuolta) pohjaan asti, jolloin kelaus lukittuu päälle (merkkivalo syttyy). Nauhan loppuessa kelaus pysähtyy (nauhan kireys laskee nollaan)

5.HIDAS KELAUS, “haku”: paina kelausnappia kevyesti (ei pohjaan saakka). Tarvittaessa kelausta voi jarruttaa painamalla myös toista nappia. Kelauksen aikana nauhaa voi kuunnella kiertämällä äänityskytkimen vieressä olevaa myötäkuuntelun pyörää alaspäin.

6.TOISTO: paina nuotinkuvalla merkittyä nappia. (k.o. merkkivalo syttyy). HUOM! toisto ja äänityskytkimet on lukittu kelauksen ajaksi. Kelauksen jälkeen odota n. 2 sekuntia (kuuluu releen naksahdus), ennenkuin painat toistokytkint„.

7.ÄÄNITYS: paina “aaltokuviolla” merkittyä nappia sekä toistonappia yhtäaikaa. (molempien merkkivalot syttyvät). HUOM! äänityksen voi alkaa myös “vauhdista”: toiston ollessa päällä paina äänitys- ja toistonappia yhtä aikaa. HUOM! trikkiäänitys esim. aplodien päälle onnistuu, kun äänityksen käynnistyshetkellä kierretään CUE- vipua alaspäin jolloin nauha ei vastaa poistopäähän ja vapautetaan se halutulla hetkellä.

8.NAUHASAKSET: – Hae haluttu leikkauskohta kuuntelemalla – Merkitse k.o. kohta äänipään edessä olevalla leimasimella – Kierrä vasemmasta kelakeskiöstä leikkauskohta saksien aukon kohdalle – Nosta saksien lukitusvipua ylöspäin ja paina saksien nappia HUOM! Haluttu leikkauskohta voidaan siirtää saksien kohdalle myös seuraavasti: kun k.o. kohta on toistopään kohdalla, kierretään oikeanpuoleisessa taittopyörässä oleva punainen merkki toistopään symbolin kohdalle. tämän jälkeen kierretään oikeanpuoleisesta lautasesta, kunnes merkki siirtyy saksien symbolin kohdalle.

9.KÄYTETTÄESSÄ PIENIÄ KELOJA (5″ja 7″) kelausvoimaa pienennetään kääntämällä vasemman kelalutasen alla oleva kytkin asentoon “pieni kela”. Normaalisti tämä on aina asennossa “AEG”

10.NOPEUDEN VAIHTO: löysää nauha (= kierrä kireysanturia myötäpäivään) ja valitse haluttu nopeus.

11.VIRRAN KATKAISU: kelaa nauha pois ja paina virtakytkintä (äärimmäinen oikealla). Virta ei katkea, jos nauha on kireällä. HUOM! älä käynnistä heti uudelleen, vaan odota pari minuuttia, etteivät äänipäät magnetoidu!

Leave a Reply